Arbeide som sakkyndig med Mac

Her finner du veiledning til hvordan du logger deg på saksbehandlingssystemet vårt - Isak - når du bruker Mac.

Print Bokmål | Nynorsk | 28. June 2019

For arbeide i Isak må du installere et program før du kan logge inn med tilsendt brukernavn og passord. Har du installert programmet allerede, hopp videre til Kjøring av programmet.

Hvis du bruker Mac, anbefaler vi at du kontakter oss for å få hjelp til den tekniske klargjøringen av datamaskinen din første gang du skal logge deg på. Dette tilbyr vi bare i kontortiden, og etter avtale. Ta kontakt via e-post på it-forvaltning@npe.no.

Installasjon av programpakke

 • Velg å laste ned en programpakke fra VMware. Du finner programpakken ved å klikke på lenken under (lenken åpnes i nytt vindu).
 • Lenke til VMware programpakke
 • På denne siden finner du programmet du skal laste ned. Klikk på knappen Download, som du finner cirka midt på siden (rød pil på bildet under), og følg stegene under.

 

Merk: Enkelte brukere kan oppleve at Macen kjører en omstart etter at nedlastningen er fullført.

 • Når programmet er lastet ned, vil du oftest finne programmet i mappen Downloads/Nedlastninger på din Mac. Dobbeltklikk på programmet som er lastet ned, eller eventuelt velg Åpne.
 • Du får da opp et vindu hvor du skal dra det grønnet ikonet over til mapppen Applications/Programmer i samme vindu. Se figuren under. Dette gjøres ved å holde musepekeren nede samtidig som du drar ikonet over i mappen.

 

 • Et vindu som viser installasjonens fremdrift skal dukke opp på skjermen din. Se figur under. La denne gjøre seg ferdig. Vinduet forsvinner når installasjonen er utført. Merk: Har du en rask Mac, kan det hende at du ikke får anledning til å se vinduet.

 

 • Gå inn på mappen Applications/Nedlastninger på din Mac, og finn frem til programmet som nettopp ble installert. Det heter VMware Horizon Client.

Tips: Hold musepekeren inne over programmet, og dra det over til skrivebordet som du kan se i venstre kolonne, hvis du vil ha programmet lett tilgjengelig. Merk: Du skal ikke åpne programmet riktig enda. Det gjøres etter flytting av programmet til skrivebordet.

Kjøring av programmet

Under følger en beskrivelse for hvordan dette programmet skal kjøres. Her har vi erfart at Macer reagerer forskjellig. Vi har forsøkt å lage en beskrivelse som passer de aller fleste. Erfarer du å ikke få opp alle vinduer som nevnes, er det helt greit.

 • På skrivebordet har du nå fått et ikon som heter VMware Horizon Client. Dobbeltklikk på dette ikonet.

Merk: Når du åpner programmet for første gang, vil du kunne erfare å bli spurt om du virkelig ønsker å åpne dette programmet, da det er lastet ned fra internett. Velg å åpne.

Merk: Noen vil også erfare å bli spurt om å fjernstyre USB og utskriftsmuligheter. Dette skal ikke være nødvendig for å gjøre arbeidet som sakkyndig. Velg Cancel.

Merk: Ved førstegangsinnlogging vil du bli spurt om å fylle inn serveradresse. Fyll inn følgende: vss.npe.no, og klikk på Connect-knappen.

 

 • Etter å ha klikket på ikonet, eller etter å ha klikket på Connect-knappen, vil du få opp et vindu hvor du skal fylle inn brukernavn og passord. Disse har du mottatt på e-post. Klikk på Login-knappen.

Merk: Hvis serveradressen ikke er fylt inn vil du ikke klare å logge inn. Sjekk derfor alltid at det står Server: https://vss.npe.no, som vist på bildet over. Har du problemer med dette, kontakt support.

 • Etter å ha skrevet inn brukernavn og passord, samt klikket på Login-knappen, får du et nytt vindu som ber om en Tokencode. Tokencode er en kode som blir sendt på SMS til din mobil hver gang du logger deg inn.

Merk: Noen opplever at de må gå inn på meldinger på mobilen før de får tilgang til koden.

 • Klikk på Login-knappen én gang til etter å ha tastet inn koden.

 

 • Du vil få et nytt vindu som kan se slik ut:

 • Høyreklikk på den oransje skjermen, og velg Display. Under dette menyvalget skal du velge Windows - Large. Dette vil gi deg et vindu som ikke dekker hele skjermen din, slik at du kan gå tilbake til denne nettsiden og lese videre. Nå kan du dobbeltklikke på den oransje skjermen for å åpne programmet.
 • Du vil få et nytt vindu som ser slik ut:

 

 • Under papirkurven (øverst i venstre hjørne) vil du finne Isak, vårt saksbehandlingssystem. Dobbeltklikk på Isak-ikonet. Se figuren under.

 

 • Ved å klikke på Isak-ikonet vil du komme inn til skrivebordet, hvor du finner saker som er sendt til deg. En kortversjon av brukerveiledningen kan hentes opp direkte i skrivebordet til Isak: Klikk HER for å komme i gang. Se figuren under.

 

For mer veiledning kan du gå inn på våre nettsider. Her finner du en detaljert brukerveiledning for Isak blant menyvalgene.

Mer informasjon om det å jobbe som sakkyndig spesialist, og kurs vi holder for sakkyndige, finner du på denne lenken.