Erstatningskrav på grunn av koronavaksinene – nordisk samarbeid
De nordiske landene deler erfaring og kunnskap om vaksineskader og forhold som får betydning for behandling av erstatningskrav etter koronavaksinen. Fagpersoner fra Norge, Danmark, Sverige og Finland samarbeider.
- Vi må vite så mye som mulig om hvilke bivirkninger vaksinene kan gi, for å behandle søknader om erstatning på en rask og god måte. Derfor er det viktig å utveksle kunnskap og erfaringer som gjøres i våre naboland, sier Rolf Gunnar Jørstad, direktør i Norsk pasientskadeerstatning.
Gode erstatningsordninger
Koronapandemien har rammet alle hardt. I de nordiske landene er det gode erstatningsordninger for pasientskader og det er et godt, etablert samarbeid mellom landene. Det kommer til nytte i en situasjon med pandemi.
Risiko for bivirkninger
Alle vaksiner har en risiko for bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Vaksineringen mot korona pågår for fullt og trappes opp i takt med økte tilgjengelige vaksinedoser.
Innenfor det nordiske samarbeidet ser man på antall vaksinerte, hvilke bivirkninger som meldes, antall erstatningssøknader og spesielle problemstillinger. Det er særlig nyttig å dele erfaringer fra andre land og vitenskapelige artikler.
NPE behandler erstatningskrav som gjelder skader etter alle vaksiner i Norge, også koronavaksinen.
Les mer om hva som skal til for å få erstatning etter vaksineskader, og hvordan man søker.
Om det nordiske samarbeidet
Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen i Danmark:
«Våre erstatningsordninger ligner ikke hverandre til punkt og prikke, men vi kan hjelpe hverandre med viten og erfaringer. Det vil til syvende og sist gi bedre avgjørelser i framtidige erstatningssaker.»
Robert Ström, direktør for Läkemedelsförsäkringen i Sverige:
«En felles kunnskap og erfaringsutveksling kan bidra til bedre håndtering av erstatning for de skadene som kan oppstå etter den viktige og omfattende vaksineringen.»