Arbeidstilpassing gir 70-åring mulighet til fortsatt å bidra

I januar fylte Åge Andre Nilsen 70 år. Et langt arbeidsliv går mot slutten. Men for Åge er 70 bare et tall, han fortsetter videre i NPE på deltid på pensjonistvilkår. – Jeg synes fortsatt dette er interessant, jeg lærer noe hele tida. Ingen dager er like, og jeg synes det er fint at jeg kan bidra litt til, sier den nybakte 70-åringen.

Skriv ut Nynorsk | English | 26. februar 2019

Åge har jobbet i NPE i to omganger. Først i perioden 1990-1994. Etter ti år i forsikringsbransjen, var han tilbake høsten 2005. I januar 2019 går han av med pensjon, men skal fortsette å jobbe med beregning av erstatning i kreftsaker tre dager i uka.

Tilpassinger i arbeidssituasjonen er viktig

NPE er opptatt av å legge til rette for å tilpasse arbeidssituasjon og livssituasjon. - Det som har blitt lagt til rette for meg som senior er helt unikt, forteller Åge.

Han er bosatt utenfor Hønefoss, og har lang reisevei inn til kontoret i Oslo. Han har hatt fast hjemmekontor, og de siste to-tre årene har han jobbet hjemmefra tre dager i uka.

- Uten mulighet for hjemmekontor, hadde jeg slutta ved 67, kanskje enda før. Så den muligheten har vært helt avgjørende for meg å kunne fortsette i jobben, sier han.

Åge har erfaring som selvstendig næringsdrivende, så han er vant til å ha godt tempo og gode arbeidsrutiner også når han jobber hjemmefra.

- Jeg opplever NPE som en veldig god arbeidsplass. Ingen dag er lik, jeg får hele tiden nye utfordringer. Jeg har fullmakter, jeg blir stolt på og har en selvstendighet i jobben min. Tar man ansvar, får man ansvar, sier han.

Givende oppgaver

Den blide 70-åringen forteller at mange ikke forstår hvordan han orker å gjøre dette dag etter dag.

Det er en personlig tilfredsstillelse å hjelpe folk med det han kan, nemlig å bidra til at de får dekket de økonomiske kostnadene skaden har ført til:

– Jeg får en stor følelse av å bidra i livet til mange mennesker. Så i møte med disse menneskene går jeg gjerne derfra med en god følelse, selv om det er mange vanskelige skjebner, sier han.

Åge er opptatt av å møte folk med forståelse. - Jeg veit hva dette gjør med folk, jeg har selv opplevd å miste faren min til kreft i ung alder, sier han videre.

Han forteller at han av og til møter pasienter som gjør så mye inntrykk at det ikke bare er å legge det vekk når arbeidstiden er slutt. - Enkelte ganger har det vært vanskelig å legge fra seg saker. Det verste er unge kvinner med små barn, som vet de skal dø av kreften, da klarer jeg ikke helt å legge det fra meg.

Har fått jobbtilbud

Åge innrømmer at han har fått jobbtilbud fra advokater, når de har hørt at han skal gå av med pensjon. - Jeg synes det ville blitt rart å begynne i et advokatfirma, etter mange år i NPE. Det er bedre at jeg får fortsette å jobbe deltid i NPE, smiler han.

- Som senior må man fortsatt ha utfordringer. Jeg hadde nok ikke blitt her hvis jeg ikke hadde interessante oppgaver. NPE er en god arbeidsgiver som gir meg muligheten til å jobbe, også etter fylte 70. Jeg har litt lopper i blodet, jeg klarer ikke å sette meg ned i godstolen og bli der. Det passer ikke for meg, avslutter han.